Doi japonezi: Frank & Zero

Pot participa orice fel de machete (aero, vehicule, nave, figurine, diorame, etc), la orice scara, cu conditia ca subiectul sa fie japonez.

Doi japonezi: Frank & Zero

Postby Grigoras Zeno » Thu Jan 17, 2013 12:50 pm

Salutare dragi forumisti! :)

In acest subiect vreau sa va prezint doua avioane produse de Tamiya la 1/48: Mitsubishi A6M2 Zero si Nakajima Ki-84 Hayate "Frank".

Povestea lor:
Le-am cumparat in iulie de la danusmaximus datorita pretului foarte mic (40 lei ambele machete) nu neaparat pentru pasiunea mea fata de aviatie.
Le-am lipit fuselajele impreuna cu aripile si au ramas ingramadite in pungi pana zilele trecute cand... citind cartea lui J.G. Ballard "Imperiul Soarelui" am fost motivat de pasiunea lui Jim (personajul principal al romanului) fata de aviatie.
Am decis sa le vopsesc pe amandoua cu spray-uri auto/decoratiuni interioare deoarece cele meseriase de la Tamiya sunt prea scumpe pentru mine.

Nakajima Ki-84 Hayate "Frank"
Am decis sa il vopsesc crom-argintiu dar in urma cautarilor mele am gasit doar un spray argintiu la 15 lei. Initial vroiam sa respect schema de vopsire din kit (dungi galben-partocalii pe aripi si o dunga lata neagra pe fuselaj) dar am intampinat o problema grava cu spray-ul: in momentul in care mascam fuselajul cu banda adeziva am vazut ca mi se jupeste vopseua cand vreau sa dezlipesc banda. :huh:
In acest caz am vopsit o mica zona cu negru la pensula deoarece neavand o linie dreapta ca reper nu m-am putut duce drept pana la cabina; am renuntat si la dungile galben-portocalii. Mi-a fost frica sa nu mi se jupeasca vopseaua cand pun decalurile si mai ales cand pun mana pe airplane dar din fericire nu sunt astfel de probleme.
Poate am dat un strat prea gros de vopsea, poate temperatura scazuta de afara a fost de vina (l-am vopsit in balcon). Nu am folosit grund de-a saraciei. :P

Am folosit patafix pentru a masca zonele unde nu vroiam sa intre intre argintiul si am incurcat putin decalurile dar avionul se aproprie de final. Nu stiu cum se numeste piesa pe care fixez roata dar eu am gasit doar una pe culee; cealalta am inlocuit-o cu alta care arata cam la fel dar debia sta lipita de burta avionului.

In mare parte cam acesta este "Frank"; zilele urmatoare ii vopsesc cupola si trec la "Zero". Imi puteti spune cu ce sa lipesc cupola?Maine dimineata poze cu elicea montata. :blink:
User avatar
Grigoras Zeno
Imaginifer
 
Posts: 159
Joined: Sun Jan 13, 2013 10:48 pm

Re: Doi japonezi: Frank & Zero

Postby alexie » Thu Jan 17, 2013 12:51 pm

Bine ai revenit (în forţă), nu te tentează să-l bagi pe Zero la Banzai ! ?
Pentru lipit cupola (nu am lipit niciuna şi nici nu îmi propun în această viaţă) îţi recomand Gator Glue sau Bic White Glue .
În rest sunt cel puţin doi vorbitori de "japoneză" pe acest forum ;) .

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2525
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Re: Doi japonezi: Frank & Zero

Postby Grigoras Zeno » Thu Jan 17, 2013 12:53 pm

Deoarece intru rar pe forum am uitat de GB care se desfasoara aici; le-as fi bagat cu cea mai mare placere pe amandoua la "Banzai".
A venit frigul si am renuntat la bicicleta asa ca am timp suficient pentru modelism; dupa ce termin cu cele doua avioane ma inscriu la "Mama Rusia" .
In regulament scrie ca macheta trebuie sa se afle intr-o faza incipienta (eu am lipit cam multe piese) si sa nu fie vopsita (am vopsit interiorul). Nu vreau sa incalc regulile.

Cateva poze facute astazi dimineata. Cupola este facuta din trei parti; am avut un intrus la masa de lucru si am ratacit partea posterioara, sper sa o gasesc cand matur in faras. :S

Image

Image

Image

Image
User avatar
Grigoras Zeno
Imaginifer
 
Posts: 159
Joined: Sun Jan 13, 2013 10:48 pm

Re: Doi japonezi: Frank & Zero

Postby Hartman » Thu Jan 17, 2013 12:54 pm

Salut Grigoras,arata bine in general.Permite-mi totusi cateva observatii punctuale la Frank :merita un pic de chituire pe intrados la imbinarea aripa fuselaj spre spate si la fel jumatatile de fuselaj tot acolo;putin mai mare atentie la unghiul jambelor,cea stanga cam spre spate.Spor si ma bucur ca iti plac si avioanele la cate tunuri vad pe etajera.
User avatar
Hartman
Procurator
 
Posts: 315
Joined: Mon Jan 14, 2013 12:04 am
Prenume si nume: Paul Necula

Re: Doi japonezi: Frank & Zero

Postby Grigoras Zeno » Thu Jan 17, 2013 12:55 pm

Destul de greu sa il mai chituiesc in stadiul in care era. Am inceput sa il chituiesc pe Zero.

Nu am mai gasit partea din spate a cupolei...
Cred ca o sa ard in iadul machetelor :evil: pentru faptul ca am mutilat cupola. Am mascat-o cu Mascol dar nu am reusit sa fac cine stie ce vopsire.

Image

Image

Image

Image

Image

Image


Chiar daca stau cu gagica eu mi-am calcat steguletul dar nu am reusit sa scot toate cutele.
User avatar
Grigoras Zeno
Imaginifer
 
Posts: 159
Joined: Sun Jan 13, 2013 10:48 pm

Re: Doi japonezi: Frank & Zero

Postby Grigoras Zeno » Thu Jan 17, 2013 12:55 pm

]Mitsubishi A6M2 Zero

Am inceput sa lucrez la Zero. Am chituit locul unde trebuial sa il chituiesc si pe Frank + ca am mai lipit cateva piese.
Ies la o plimbare pentru a cauta spray pentru el.
Motorul l-am lipit invers.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
User avatar
Grigoras Zeno
Imaginifer
 
Posts: 159
Joined: Sun Jan 13, 2013 10:48 pm

Re: Doi japonezi: Frank & Zero

Postby Grigoras Zeno » Thu Jan 17, 2013 12:56 pm

Mi-am cumparat in week-end un tub de spray gri deschis la 22 de lei din Practiker. Am facut un test pe o bucata de plastic si sunt dezamagit:
- vopseaua este lucioasa de parca as avea o steluta in mana (pe capac era un semimat);
- se usuca cam greu;
- sunt necesare multe straturi de vopsea si nu se mai vad detaliile;

M-am gandit sa imi cumpar de la hobbyx un spray de la Tamiya http://hobbyx.ro/detalii.html?detalii&id=1217AS-2, cel recomandat in instructiuni.
As vrea sa stiu daca imi ajunge un tub pentru avion; precizez din nou ca este 1/48.
User avatar
Grigoras Zeno
Imaginifer
 
Posts: 159
Joined: Sun Jan 13, 2013 10:48 pm

Re: Doi japonezi: Frank & Zero

Postby Bill » Thu Jan 17, 2013 12:57 pm

Salut Zeno,

Kiturile sunt din seria veche de la Tamiya de aceea ar fi fost mai bine sa incerci o vopsea dedicata de machete. Cele din spray nu intotdeauna merg bine si asa cum ai observat, acopera mult prea mult din kituri. Care kituri fiind din seria veche nu sunt cele mai detaliate. Chiar daca formele sunt frumoase ele sunt destul de simplificate.
Pentru cupola iti recomand sa maschezi cu grija cu masca dedicata sau cu banda subtire pe marginea geamurilor si lichid tip maskol pe interior.
Efortul tau e frumos si iti iese destul de bine, sunt convins ca la urmatoarele machete vei progresa si vei fi tot mai multumit de munca ta.
Spor si daca ai intrebari nu ezita sa ni le pui.
Bill
"Anybody can criticize what others create, but few can create something worth criticizing. To put it differently, an ounce of creativity is worth a pound of criticism "
Unknown free minded thinker - Jerry Catanescu

User avatar
Bill
Procurator
 
Posts: 889
Joined: Sun Jan 13, 2013 12:09 am
Location: Cluj Napoca
Prenume si nume: Tudor Nicorici

Re: Doi japonezi: Frank & Zero

Postby Grigoras Zeno » Thu Jan 17, 2013 12:57 pm

In acest week-end:
- am chituit cateva zone cu probleme;
- am mascat folosind banda + patafix;
- l-am vopsit cu spray-ul pe care il aveam (lucios);
- am pus decalurile;
- am aplicat lac mat;

Image

Image

Image

Vopsindu-l in balcon s-au lipit pe el ceva scame.
User avatar
Grigoras Zeno
Imaginifer
 
Posts: 159
Joined: Sun Jan 13, 2013 10:48 pm

Re: Doi japonezi: Frank & Zero

Postby Calin Ungureanu » Thu Jan 17, 2013 12:58 pm

N-arata foarte rau. Acum dupa multe studii s-a ajuns la concluziile finale in ceea ce priveste culoarea zero-ului si care cred ca sunt vreo 20 la numar. Si fiecare jura ca a vazut un japonez batran culoarea si si-a amintit cu nostalgie cum era fix aceeasi culoare ca atunci in '44. Deci chiar daca unii vor considera ca culoarea de la zero e gresita, tu sa te odihnesti linistit ca mai e pana se demonstreaza exact.
Acum eu iti scriu cu alt scop, dar nu se facea sa intru direct in subiect.

De unde ai steagul si cat vrei pe el ? Glumesc, dar chiar ma intereseaza de unde as putea sa-mi iau si eu unul asa.

Pe spray-ul ala daca scrie ca e mat si nu cumva e capacul de la altul, trebuia agitat temeinic si dat de la o distanta de 30 cm. Fi foarte riguros cu asta pentru ca face diferenta la finish - mat sau lucios.
User avatar
Calin Ungureanu
Aquilifer
 
Posts: 332
Joined: Tue Jan 15, 2013 1:09 am

Next

Return to Banzai !

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron