Podul de piatra 1/35

Secţiune rezervată postării de articole, recenzii, tutoriale, etc. de interes general

Podul de piatra 1/35

Postby alexie » Mon Aug 14, 2017 10:42 pm

Se poate spune ca este vorba de un pod peste ani deoarece actiunea s-a petrecut in 2009.

Aceasta lucrare a avut ca inspiratie Podul George V de pe Valea Loarei, urmand ca licenta poetica sa se extinda atat asupra arhitecturii cat si asupra povestii de razboi.
Image
In ciuda stradaniei rezultatul era departe de ceea ce s-ar putea numi desen tehnic, ulterior Dan Girleanu a realizat schita unui segment.
Image

In continuare am procedat babeste, am xeroxat documentul si cu doua foi de indigou l-am transferat pe doua foi de studentesc (una din foi am pus-o gresit asa incat sa apara desenul pe ambele fete ale foilor); am lipit cele doua foi si am xeroxat ambele fete.
ImageImage
Cele doua laterale ale podului le-am transferat, cu indigou, pe placa de komatex (de 3mm). Cu un zgarieci am trasat tot desenul , ulterior am decupat cele doua piese.
Image

Pentru peretii arcelor de pod s-a utilizat komatex de 1mm. Am indepartat excesul de material (komatex de 1mm), capetele podului le-am taiat cu traforajul (dupa o linie, imaginara, sinuoasa). Am trecut la decupare "blocurilor de piatra" si lipirea acestora la interior, pentru capatul lung (al podului) alegand un sandwich din komatex.
ImageImage

Pentru construirea jumatatilor de cilindru, pilonii segmentului de pod, erau necesare trei rondele cu diametrul de 62 mm si doua dreptunghiuri de 70/64 mm. Am decupat trei rondele de 62mm, fiecare din ele a fost impartita in doua. Am lipit cate trei jumatati de cerc pe fiecare dreptunghi de komatex.
Image

Am trasat doua placi de komatex (1mm), care le-am lipit (din aproape in aproape) pe piesele sus amintite, dupa o perioada lipitura cu cianoacrilat a fost destul de rezistenta incat sa pot abandona piesa pentru a relua procesul cu piesa a doua.
Image

Image

Am trecut la taierea de baghete cu latimea de 3mm, din care am obtinut "caramizi" cu lungimea de 15mm
Caramizile au fost lipite pe lateralele podului, la nivelul arcadelor (conform planului si calculelor) avand grija sa las un mic spatiu intre caramizi.
Image

Pentru cele doua cele doua jumatati de con a fost nevoie de un facalet de stejar si de un strung, pentru a fixa mai usor tigla am optat pentru "con in trepte" :jester:
Conul proaspat obtinut a fost sectionat cu panza de traforaj. Am trasat pe o placa de komatex de 2 mm si apoi am taiat "caramizile" rezultate. Caramizile le-am lipit circular, de la baza spre varf, pe fiecare jumatate de con.
Dupa ce am terminat cu jumatatile de con, am trecut la confectionarea bazei conului. Ca sa ajung la grosimea de 65 mm si pentru o prelucrare mai facila am ales sa tai sase rondele cu diametrul de 70 mm, din komatex de 1mm. Rondelele au fost taiate pe jumatate, lipite intre ele si finisate cu smirghel apoi am efectuat o proba cu cele trei componente ale pilonului.
ImageImageImage

Liniile hasurate pe cilindri nu erau tocmai paralele cu solul, am ales sa le imbrac cu carte de joc plastifiata. Pe fata interna a cartii de joc am trasat linii orizontale. Din komatex de 1mm am taiat caramizi 16/5 mm, caramizi pe care le-am lipit pe lateralele podului pana in apropierea zonei unde aveam sa fixez "casuta".
In ordine si bilateral am fixat piesele : juma' de cilindru, juma' de postament si juma' de con; apoi am completat cu cele doua tipuri de caramizi.
Image
Image

Mi-am complicat activitatea modelistica experimentand o idee de pavaj, asa se face ca am taiat un metru de culee, de diferite diametre, firme si culori. Pucurile obtinute le-am lipit cu "picatura"bucata cu bucata iar la final smirgheluire.
Balustrada am confectionat-o din creta scolara (3,5 lei/100 buc.), creta lipita cu prenandez Bison, dupa consolidarea am trasat linii cu betigas de frigaruie. Pentru a obtine ornament am sectionat si fixat in concavitatile create bete de frigaruie si apoi am sigilat toata balustrada cu Future.
ImageImage

A urmat o succesiune de vopsiri, spalari, aplicari de Future si vopsele de ulei. La acea data telul era sa obtin o nuanta cenusie asemanatoare fotografiei de referinta.
ImageImageImageImageImage
Image
Podul a fost fixat cu prenandez pe placa. Pana sa ajunga la stadiul de postament, scandura a fost imbibata cu bait - mahon si smirgheluita dupa uscare. Operatiunea s-a tot repetat pana cand fibra lemnului nu mai reactionat la umezeala dupa uscare placa a fost lacuita cu un amestec de Future si bait de mahon.
Din momentul in care m-am apucat de lucrat la acest picior de pod am avut in vedere ca inaltimea sa (conform schitelor) sa fie mai mica asa incat sa existe senzatia de continuitate (in jos) si astfel sa nu fiu nevoit sa detaliez la baza (resturi de moloz, apa, eventuale vehicule avariate etc.)

Acum dupa aproape opt ani am decis sa-i ofer o haina noua.
2017.jpg

:fort:
http://www.tapir-models.ro/viewtopic.php?f=8&t=1016
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Re: Podul de piatra 1/35

Postby Dan Dutescu » Fri Sep 08, 2017 6:45 pm

Niiice !!! con ti nua rea !!! con ti nua rea !!!!
User avatar
Dan Dutescu
Vexilifer
 
Posts: 207
Joined: Tue Jan 15, 2013 11:00 am
Location: Bucuresti


Return to Tehnici generale

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron