Butoiul tablagiu 1/35

Secţiune rezervată postării de articole, recenzii, tutoriale, etc. de interes general

Butoiul tablagiu 1/35

Postby alexie » Fri Sep 30, 2016 5:27 pm

Este stiut faptul ca intr-o diorama micile detalii fac diferenta, detalii putand sa insemne si accesorii nu doar grija si talentul ce scot in evidenta, in mod placut, amanuntele lucrarii.

Categoric "butoi" se afla in top 5, fiind un accesoriu extrem de utilizatat indiferent de scara de executie sau de tema lucrarii.
Cel putin pentru scara 1/35 oferta de butoaie este extrem de generoasa si la niste preturi decente insa problema apare atunci cand esti in criza de timp si “Cutia cu maimute” nu contine suficiente articole. Evident ca solutia numarul 1 este matrita si recipientele cu rasina, la mine nu este cazul asa ca a trebuit sa improvizez.

Deoarece am avut nevoie de o cantitate substantiala de butoaie la 1/35 (ca tot este sezonul de muraturit) a aparut si oferta, sub forma unui idei ce consider ca merita omologata la sectiunea tricks and tips.
Sper sa fie de folos si daca se poate imbunatatii, atunci cu atat mai bine.


Butoiul tablagiu 1/35

Materiale necesare
Folie de aluminiu
Butoi 1/35
Foarfeca
Penseta
Cianoacrilat
Discuri pentru capace
Vata
Calapod


Image


Nota
In general butoiul* pentru scara 1:35 are 2,5 cm inaltime si un diametru de 1,5 cm, astfel daca suntem pasionati de stiintele exacte sau doar "numaratori de nituri" trebuie stiut ca fasiile din folia de aluminiu trebuie sa aiba dimensiune standard.
Conform cercetarilor si studiilor aprofundate am stabilit ca STAS dimensiunea de 4 cm /9 cm, lungime ce permite efectuarea unei ture jumate.

* Autorul face referire la butoiul din metal in care se transporta indeobste carburant sau substante chimice mai mult sau mai putin BIO. Pentru butoaie cu doage sau butoaie pentru gogonele va rugam apasati simultan Ctrl+Alt+Del .

Un butoi in doi timpi si trei miscari sau viceversa

Image

1. Rularea foliei pe tipar (cu tz pentru amatorii de XXX, identici cu cei care au citit alt titlu) va transforma intr-un veritabil manuitor de calandru.

2. Prin presare se evidentiaza toate detaliile aflate pe suprafata butoiului, ceea ce este recomandat. Evident nu incurajam detalierea de o asemenea manie maniera incat sa apara amprenta bavurii dintre cele doua jumatati de butoi.

3. Mentinand presiunea se desfasoara folia de pe model.

4. Recomand ca infasurarea pe calapod (in cazul de fata o carioca) sa se faca din capatul opus derularii. Prin aceast artificiu suprafata ce a venit in contact intim :blush: cu ornamentele butoiului (adica zona de folie cu amprentare maxima) se va pozitiona in pole position pe suprafata clonei-butoi.


Image

5-6 Inca de la initierea rularii recomand inserarea unui disc (moneda, jeton din plastic etc.) ce are rolul de a oferii atat stabilitate cat si consistenta butoiului nou-nascut.

7. La incheierea procesului de rulare se picura cianoacrilat pentru a pastra forma cilindrica a obiectului. Trebuie sa avem grija deoarece picatura de cianoacrilat se deplaseaza rapid (si de multe ori sfidand legile fizicii) pe folia de aluminiu in cautare de carnita.

8. Excesul de material se pliaza pe disc.
Inca de la pozitionarea modelului pe folie trebuie avut grija ca la final, la capatul destinat sprijinului, sa nu ramana foarte mult material. In caz contrar se pot forma cute ce duc la o pozitie nefireasca a obiectului.

Image

9- 10. Aplatizarea fundului de butoi se face prin presarea calapodului pe o suprafata plana si ferma. Totodata recomand rasucirea calapodului asa incat sa evitam aderarea cianoacrilatului scapat accidental, fapt care ar duce la compromiterea probei.

Deasemenea trebuie tinut cont de faptul ca singurul calapod autentic este butoiul tipar, carioca nu este decat un suport ridicat artificial la acest statut. Adica orice manipulare a foliei de aluminiu dupa indepartarea butoiului (Pasul 3 al manoperei) nu face decat sa deterioreze iremediabil aspectul final al clonei. Astfel recomand sa fluidizezi fluxul tehnologic si daca apar probleme sa renunti in favoarea unei piese noi.


Image

Odata ajuns in acest stadiu poti spune ca ai reusit, dar nu zice hop daca suferi de carcei, este Revelionul (sau orice onomastica ce implica petarde/ artificii), te bazaie tantarii sau ala mic a primit o trompeta de la matusa.
11 - 13. Excesul de material franjureaza cu o forfecuta, materialul rezultat pliindu-se in concavitate cu ajutorul unei pensete.


Image

14. Avand grija sa nu rupem sau sa deformam recipientul, franjurii se aplatizeaza pe suprafata interioara a butoiului de asa maniera incat la final sa putem reintroduce cu usurinta markerul calapod.

15. O picatura de adeziv introdusa in recipient ofera un plus de fixare pentru discul ce constituie fundul butoiului.

16 - 18. Asa cum era de asteptat piesa obtinuta este extrem de fragila, pentru a oferi un minim de rezistenta m-am gandit la umplerea cu vata a cavitatii.
La final, dupa picurarea de adeziv, am adaugat un disc de plastic pe post de capac.

Image

Butoiul astfel obtinut este numai bun pentru proiectul aflat in desfasurare, pentru un plus de realism se pot reprezenta si cele 1 – 2 capace dispuse pe capacul superior. Cum spuneam, pentru tema actuala aveam nevoie de cantitate asa incat am renuntat la asfel de fineturi si am trecut la vopsire.




Ca si fapt divers, pentru suplimentarea numarului de butoaie am utilizat si un cilindru din plastic taiat la dimensiune pe care am scrijelit doua ranforsari circulare, fara capace si alte fonfleuri.
Inainte de a arunca cu rosii va rog sa tineti cont ca m-am inspirit de la inaintasi (Vezi Oastea dintr-un lemn a lu’ Decebal).
Image

Dar sa revenim la vopsire....
Am aplicat consecutiv (adica una dupa alta, fara timpul alocat uscarii) prin aspersare : negru, galbe si apoi verde.
Image

Image
Dupa uscare aplicare de ceva insemne xeroxate si apoi efecte de rugina adica future si tus maro sau efecte de rugina de la ruginit – tepuitul Mig.

Image

Tot calabalacul l-am fixat in remorca
Image

Image

De la manipulare produsele eco au inceput se curga precum sampania marca “Valuri-valuri”

Image


Pentru detalii cu privire la consumul de butoaie pe cap de locuitor, picanterii din galaxie sau din viitorul luminos-fosforescent se poate utiliza acest link http://www.tapir-models.ro/viewtopic.php?f=9&t=976
....partea anosta este ca necesita cont si logare.
Sau cont pe facebook ..pardon asta-I in alt film*.

* Succes

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Re: Butoiul tablagiu 1/35

Postby Olaf The Viking » Thu Oct 06, 2016 10:48 pm

Parca stiam ca ai si RTV si rasina, de ce te-ai chinuit cu staniol?

"Si sa le spui tuturor din sat ca acolo unde te-a scuipat Cartula te-a pupat Olaf si ti-a sters rusinea."
Dumnezeu e de partea tuturor, si, daca ne uitam de-a lungul istoriei, vedem ca e de partea celor cu mai multi bani si armate mai mari.
Intai da cu toporul si pe urma intreaba ce a vrut.
Da, poti da un click si pe machete.ro si sa iti iei ceva "dragut". Am nevoie de bani.
User avatar
Olaf The Viking
Imperator
 
Posts: 2208
Joined: Wed Jan 09, 2013 3:04 pm
Location: Bucuresti
Prenume si nume: Alexandru Dumitrescu

Re: Butoiul tablagiu 1/35

Postby alexie » Fri Oct 07, 2016 4:04 pm

Olaf The Viking wrote:Parca stiam ca ai si RTV si rasina, de ce te-ai chinuit cu staniol?

Nu am foarte mult asa incat astept niste piese deosebite pe care sa experimentez.

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan


Return to Tehnici generale

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron