Marina Militară Română, 1860 – 1960

Secțiune rezervată postării de articole, recenzii, tutoriale etc. cu privire la informațile scrise pe teme modelistice, militare etc.

Marina Militară Română, 1860 – 1960

Postby alexie » Thu May 09, 2013 7:58 am

Marina Militară Română, 1860 – 1960

„Albumul „Marina Militară Română” a fost editat cu dorinţa de a marca aniversarea a 150 ani de la înfiinţarea acestei arme de elită !
Împreună cu prietenul meu, cdr.dr. Marian Moşneagu, am gândit această lucrare ca un album de colecţie, ceva inedit, lăsând imaginea să primeze şi însoţind-o de scurte poveşti marinăreşti. Astfel albumul conţine peste 200 imagini inedite, superbe în majoritatea lor, cu aspecte din marina acelor vremuri ! Sunt imagini, majoritatea ilustrate vechi, unice multe dintre ele, care transmit acel fermecător parfum de epocă dar şi o emoţie profundă şi plăcută în acelaşi timp ! Spor la citit !
Cu stimă pentru cititorii TMr”
Gabriel Octavian Nicolae




Marina Militară Română, 1860 – 1960 (Album)
Colecţia „Poveşti Marinăreşti”
Autori Moşneagu, Marian şi Nicolae, Gabriel Octavian
Traducerea în limba engleză comandor Mihai Leonte
Design grafic Adrian Dobârleanu
Editura Ovidius University Press, 2010, Constanţa
Dimensiuni 24 x 24,5 cm
Coperţi cartonate şi supracopertă
Pagini 203, pagini cu ilustraţii şi text bilingv
Preţ 100 ron
Pg.201 – 203 Bibliografie
Pg. 176 – 200 Breviarul navelor militare româneşti

Acest album conţine fotografii şi cărţi poştale ilustrate din colecţia autorilor şi a unor persoane particulare precum şi din fototecile Arhivelor Naţionale Istorice Centrale, Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi al Serviciului Istoric al Armatei.
Volumul structurat în zece capitole prezintă istoria marinei militare româneşti între anii 1860 – 1960 în imagini însoţite de comentarii în limba română şi engleză, dar şi de insolite „poveşti marinăreşti” în proză sau versuri.
În introducerea făcută de amiral dr. Gheorghe Marin, Şeful Statului Major General, departe de a folosi un ton milităros, domnia sa oferă o privire de ansamblu a ceea ce a însemnat Marina cât şi statutul ei actual, pregătirea militară răzbate din aceste rânduri ce reuşesc să fie bărbăteşti şi emoţionante deopotrivă.
Scopul lucrării este menţionat de autori tot într-un fel de introducere cu titlul „Invitaţie la taifas”, textul îmbină inspirat exprimarea artistică cu realităţile istorice şi ne pregăteşte pentru ceea ce vom găsi în carte, sau cum se spune undeva în lucrare „Să navigăm printre poveşti marinăreşti” spre adevărul istoric. Din aceste rânduri (ca de altfel din toată cartea) răzbate dragostea puternică a celor doi pentru marină, pentru istoria acestei bresle şi implicit pentru ţară.
Prezentat într-o frumoasă formă grafică, albumul, realizat cu sprijinul Verasig Broker pe hârtie cretată, prezintă pe contrapaginile supracopertei succint viaţa şi date despre opera celor doi autori, care au meritul de-a fi adunat atât material iconografic dar şi un prestigios aparat documentar care culminează cu un „Breviar al navelor militare româneşti” în ordinea alfabetică a numelor lor.

Lansarea volumului a avut loc în luna decembrie (2010) la Muzeul Marinei Române, Constanţa iar în 25 februarie 2011 la Casa Armatei, Mangalia. Cu această ocazie am aflat intenţia autorilor de a completa colecţia cu încă trei volume, un volum dedicat Marinei Comerciale Române, cu dată posibilă de apariţie 15 august, volumul trei „Ziua Marinei Române de-a lungul timpului”, întregirea colecţiei făcându-se printr-un volum dedicat Bricului Mircea. Ambiţia autorilor este să păstreze aceiaşi calitate (prezentare, ilustraţii şi informaţii) pentru toate volumele „Poveşti Marinăreşti”. Faptul că în volumul de faţă zece pagini cu cincisprezece fotografii sunt închinate noului bric Mircea, oferă certitudinea că visul autorilor are acoperire.
Am perceput acest volum ca un album de familie, la cărei răsfoire beneficiezi de aşezarea cronologică a unor fotografii inedite dar şi de o „naraţiune” de calitate care fără a face risipă de cuvinte oferă un maxim de informaţii. La finalul lecturii m-am simţit ca făcând parte din această frumoasă familie, un merit are, nu în ultimul rând, grafica lucrării. Coperta şi supracoperta, de exemplu, pe un fond ce ilustrează o mare învolburată, elementele de titlul şi ilustraţiile sunt realizate sub forma unor mărci poştale, ca o scrisoare de la autori, fii ai mării, pentru cititorii lor. Pe fondul măcelului forestier, aici făcând referire strict la defrişarea în scop „beletristic”, jerfa adusă de copacii ce au contribuit la acest tiraj nu este cu nimic mai prejos decât jerfa celor ce au contribuit la construirea întâiului Bric Mircea.
Acest album ar trebui să fie în biblioteca oricărui pasionat de marină, de istorie, de frumos sau colecţionar de ilustrate şi fotografii.

Calitatea informaţiilor şi a fotografiilor, pentru machetişti, constituie o bază de date extrem de valoroasă, totodată editarea bilingvă ne oferă avantajul de a avea la îndemână un cadou valoros. Nu de puţine ori fiind situaţii când, prin reciprocitate, trebuie să oferim ceva, moment în care observăm faptul că avem puţine opţiuni „literare” şi, cel mai adesea, machetistul străin se trezeşte posesorul unui artizanat, a unei ii sau, caz fericit, a unei ploşti cu rachiu. De acum la „Cărţile de protocol” s-a mai adăugat o carte de valoare inestimabilă, pe măsura istoriei noastre.
Acest articol a apărut, pentru prima dată, în TMr3.

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Return to Recenzii carti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron