8,8 cm Raketenwerfer 43 „Puppchen” w/Crew

Impresii despre kituri

8,8 cm Raketenwerfer 43 „Puppchen” w/Crew

Postby alexie » Sun May 12, 2013 11:07 pm

8,8 cm Raketenwerfer 43 „Puppchen” w/Crew


Kit – 8,8 cm Raketenwerfer 43 „Puppchen” w/Crew
Scara – 1/35
Firma – Dragon models
Cod – 6097
Serie – ’39 –’45
Număr piese – 55
Decal – prezent

Cutie cu capac, 29x19 cm; h 4,5 cm., pe capac ilustraţie semnată Vincent Wai 98, din care ne facem o idee despre conţinutul kitului. Ilustraţia stângaci realizată ne prezintă trei personaje în peisaj hibernal, soldaţi germani în camuflaj de iarnă, dispuşi în jurul unui tun de 8,8 cm plasat pe schiuri. Pe fundal liziera unei păduri şi un blindat rusesc avariat (T34 din Brigada tancuri de Gardă), laterala dreaptă a scenei este ocupată de muniţie: două lăzi cu rachete anti-tanc, un RPzB.54 şi ceea ce pare a fi un panzerwurfmine (PWM fiind o grenadă de mână compusă dintr-un focos de panzerfaust şi un sistem de aripioare din pânză). Desenul, comparativ cu operele lui Ron Volstad, este lipsit de fineţe. „Artistul” nu pare preocupat de detalii, cele trei personaje deşi sunt surprinse în posturi diferite par a fi clone, fizionomia identică fiind de-a dreptul frapantă. Pe una din lateralele capacului sunt trei fotografii ce surprind detaliile unui tun de 8,8 cm „Dolly”, aflat, cel mai probabil, într-un muzeu.



Lansatorul de rachete antitanc de 88 mm (Raketenwerfer 43) cunoscut sub numele de Puppchen sau Dolly (Păpuşica) a fost utilizat către finele celui de-al doilea război mondial. Acestă armă de concepţie germană a suplimentat apărarea antitanc a infanteriei fiind un hibrid ce a avut la bază lansatorul RPzB.54 la care s-au aplicat tehnici de artilerie. Astfel după încărcare partea din spate a tubului se închidea etanş, fapt care a dus la creşterea vitezei de lansare şi implicit creşterea distanţei de eficienţă pentru proiectilul lansat. Muniţia era reprezentată atât de rachetele utilizate de lansatorul portabil Ofenrohr cât şi o versiune modificată a acestora). Dezavantajul venea din faptul că pentru deplasare a fost necesară fixarea pe un ax cu roţi iar prezenţa reculului a necesitat mecanisme de amortizare ce au îngreunat ansamblul. Oricum în condiţiile de front, doi soldaţi erau capabili să îl deplaseze şi poziţioneze, cadrul fiind prevăzut cu câte două mânere de o parte şi de alta. În general acest lansator se preta la purtarea războiului poziţional, fiind tractat sau cărat cu camioane, asta şi datorită problemelor de aprovizionare cu muniţie (o ladă cu trei rachete antitanc cântărea în jurul a 24 kg). Pe frontul de răsărit în mod frecvent roţile erau îndepărtate pentru a fi înlocuite de tălpici de sanie, această tactică având şi avantajul de al face mai puţin vizibil pentru inamic.
Cei trei militari sunt echipaţi cu costume din două piese de culoare albă ce asigură camuflarea în mediul hibernal. Hanoracul se închide, în faţă, cu ajutorul nasturilor, mânecile sunt largi ceea ce permite uşurinţa echipării/dezechipării. Haina este strânsă în talie cu ajutorul centurii din piele, gluga este supradimensionată aşa încât, la nevoie, să acopere cu uşurinţă capul protejat de cască sau de căciulă. Pantalonii sunt identici cu hanoracul, ca material şi culoare, strângându-se cu ajutorul unui şnur pe carâmbul bocancilor. Bocancii de munte sunt din piele maro cu botul întărit iar conturul tălpii şi al tocului este ornat cu plăcuţe metalice. Pentru un plus de aderenţă plăcuţele sunt suplimentate cu crampoane metalice localizate pe toc şi talpă. Capetele soldaţilor sunt protejate de căciuli din blană, în zona frontală distingându-se cocarda şi insigna cu vulturul german. Mâinile sunt protejate de mănuşi împletite, din lână.
Personajul central (A), în şezut, cu tălpile sprijinite pe tun şi cu mâinile fixând poziţia ţevii. Camaradul din dreapta sa, în genunchi, pregătit să livreze un proiectil de 88 mm în timp ce militarul din stânga studiază terenul printr-un binoclu.



Inventarul kitului cuprinde coala cu instrucţiuni, un petic cu decaluri şi două rame din plastic gri, sigilate individual în plic de polietilenă.
Instrucţiunile, în fapt o coală împăturită aşa încât să rezulte şase pagini distincte, oferă detalii despre asamblarea pieselor şi vopsirea acestora. Schemă de asamblare şi vopsire pentru fiecare figurină (vedere din două unghiuri diferite) dar paşii ce trebuie urmaţi pentru a asambla tunul. Codurile de vopsea sunt oferite pentru Hobby color, Mr.Colour şi Italeri.



Prima ramă conţine 22 de piese, componente necesare pentru asamblarea celor trei personaje. Figurinele sunt compuse din cele şase piese clasice (cap, trunchi, mâini şi picioare), fiecare beneficiind de o piesă suplimentară (căciula). De la acest inventar minimal face excepţie doar figurina C, dotată cu binoclu (C8). Piesele sunt bine turnate, bine detaliate iar bavurile sunt minimale. Este unul din cazurile fericite în care personajele din plastic sunt mai detaliate decât cele desenate (un procent generos din „merit” revenindu-i graficianului). Între piese sunt mici diferenţieri ca şi grad de detaliere, astfel mânecile largiale hanoracului sunt pline în cazul pieselor B3;B4, ceea ce va necesita intervenţia pentru un aspect realist. În cazul pieselor C3;C4 efortul trebuie focalizat pe detalierea mănuşilor pe când pentru piesele A3;A4 intervenţia este necesară numai în cazul figuriniştilor perfecţionişti. Talpa şi marginea bocancilor au modelul specific bocancilor montani, în cazul pieselor B5;B6. Pentru încălţările figurinelor A şi C bolţurile de pe talpa sunt mai puţin evidente doar marginea ornată cu plăcuţele metalice este mai detaliată.



La această ramă ar mai fi de remarcat soluţia găsită de dragonezi pentru vulturul căciulilor – o concavitate în formă de „T”.


A doua ramă conţine 33 de piese, dintre acestea 25 de piese sunt necesare pentru obţinerea lansatorului de rachete (conform instrucţiunilor în 7 paşi scula-i gata). Restul de 8 piese sunt reprezentate de două lăzi de muniţie (cu caneluri pentru transportul a două proiectile pre ladă) cu capacul separat şi patru rachete. La prima vedere bavurile nu par să pună probleme deosebite însă îndepărtarea celor de pe ţeavă (D19) va necesita o atenţie sporită. Piesele sunt extrem de fine dar desprinderea de pe culee se face cu uşurinţă şi cu mici excepţii lansatorul se poate asambla in-box.



Sunt de părere că intervenţia noastră se poate rezuma la adâncirea orificiului ţevii (D20), la refacerea celor şapte mânere prezente pe faţa externă a scutului de protecţie (D18) şi la simularea nervurilor atât pe lăzile de muniţie cât şi pe capacele acestora.



Foaia de decal, un pătrăţel de carton cu laturi de 3 cm, conţine un decal cu tabelul de reglare a tirului ce vine amplasat pe faţa internă a scutului şi alte şase decaluri pentru aplicare pe lăzile de muniţie.



Oricât am căutat, atât pe schemele de asamblare cât şi pe culee, n-am reuşit să găsesc armamentul suplimentar (aşa cum apare în artbox). Nu sunt atât de absurd încât să fi căutat un T34 dar un Ofenrohr mi-ar fi prins bine iar un PWM la 1/35 ar fi fost o premieră pentru mine.

Ca şi impresii generale, lansatorul pe schiuri reprezintă punctul forte al acestui kit iar detalierea bună a figurinelor constituie încă un atu în favoarea acestui kit. La „minusuri” aş reaminti artboxul (dar DML a luat măsuri) şi lipsa echipamentului individual, atât armament cât şi accesorii de tipul bidon, gamelă etc.

Acest kit poate susţine prin propriile resurse o vinietă reuşită însă este de preferat, pentru un plus de realism, să nu omitem remedierea scăpărilor cu privire la echipamentul individual. Pentru dioramă ne putem orienta către un vehicul de transport (vezi pg.77 TMr3) sau să ţinem cont de sugestiile graficianului, evident că putem să ne atragem „popularitatea” legându-l în urma unui Schnellboot :jester: .

Dragonezul 6097 este o antichitate dar o reboxare cu adăugarea unei rame cu armament şi echipament, eventual suplimentare cu o ţeavă metalică şi ceva photoech-uri l-ar face apt pentru pretenţiile actuale ale clienţilor (nu am pomenit nimic de implicarea maestrului Volstad, acest lucru subînţelegându-se).
Evident că nu mi-am propus să livrez idei de marketing către DML, deşi cu asiaticii nu ştii niciodată.



Sursă fotografii 8,8 cm Raketenwerfer 43
http://en.valka.cz/viewtopic.php/t/12526
Articol apărut în TMr 4

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Return to Kit Review

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

cron