Kit review ...prin corespondenţă

Impresii despre kituri

Kit review ...prin corespondenţă

Postby alexie » Mon May 13, 2013 12:41 pm

Kit review ...prin corespondenţă


Zeno - Printre multe alte proiecte pe care le ai, mă bucur că ideea de a face un kit review sub formă de workshop ţi-a captat atenţia.

Alexie - Cred că este o idee inedită. Un workshop cu tine care te afli la o distanţă de vreo 5000 de kilometri chiar este o provocare. Şi cine ştie, poate mai trage cineva cu urechea.

Zeno - O “discuţie faţă-în-faţă la masa de lucru”. Chiar că sună bine. Eu mi-am pus centura de siguranţă. Tu?

Alexie - Mă arunc cu capul înainte, voi începe prezentarea kitului:

Kit – Blitzkrieg in the West; France 1940
Scara- 1/35
Firma- Dragon models
Cod- 6347
Serie- ’39-‘45
Număr piese- 84

Cutie cu deschidere laterală, 26x16,5 cm; h 4 cm. Pe faţa superioară, ilustraţie semnată Ronald Volstad care ne oferă informaţii despre conţinutul kitului, pe verso schema de vopsire şi asamblare pentru fiecare personaj (A-E), vedere din două unghiuri pentru fiecare figurină asamblată şi grunduită. Codurile de vopsea sunt pentru Hobby Colour, Mr. Colour şi Model Mr. Color iar zonele de aplicare sunt indicate pe o replică a ilustraţiei kitului. Ilustraţia prezintă cinci personaje, militari germani în perioada de început a celei de-a doua conflagraţii mondiale, ce alcătuiesc două scene distincte dar comasate în aceiaşi ilustraţie.



Grupul din stânga este alcătuit din trei personaje în mediu urban. La adăpostul unei clădiri doi membrii ai echipajului de StuG, se consultă cu un ofiţer al Wermachtului. Personajele poartă uniforme tipice pentru perioada incipientă a războiului, de la prima privire evidenţiindu-se bereta ofiţerului de tanc şi casca tanchistului.
Dacă prima scenă este una statică, grupul din dreapta este plin de dinamism. Doi militari echipaţi pentru lupta antitanc, la adăpostul unei victime (un Somua S35), se pregătesc de acţiune. Personajul din plan îndepărtat ocheşte cu o puşcă antitanc (Panzerbusche 38, armă germană timpurie de 7,92 mm), cel de-al doilea membru al echipei se pregăteşte să lanseze un mănunchi de grenade. Ambii au căştile camuflate cu material vegetal.
Inventarul kitului cuprinde trei rame din stiren, fiecare dintre acestea fiind sigilate, individual, într-un plic de polietilenă.
Rama mare conţine 56 de piese necesare pentru asamblarea celor cinci personaje dar şi unele accesorii: trei căşti M 1935, boneta şi casca tanchiştilor, trei bidoane, un porthart, o pereche de ochelari de protecţie, două binocluri, trei saci pentru merinde, două tocuri de pistol, o lopată de infanterie, două portîncărcătoare, o grenadă de mînă tip ciocan şi o rozetă formată din capsulele detonatoare provenite de la alte şapte grenade. Figurinele sunt compuse din cele şase piese clasice (cap, trunchi, mâini şi picioare) dar extrem de detaliate şi corect executate. Singurul derapaj se observă la nivelul trunchiurilor, unde sunt prezente crăpături extrem de fine ce au apărut în timpul răcirii plasticului în matriţă. Prin răzuire cu o lamă de cutter aceste mici defecte vor dispărea cu siguranţă.



Zeno - Iartă-mă că te întrerup puţin. Mie personal nu îmi surâde ideea de a interveni cu un cutter în această situaţie. Defectele sunt aşa de fine, încât mă tem ca voi deranja întreaga uniformă. Sper că prin aplicarea de grund, vor dispărea, în caz contrar avem şi varianta hârtiei abrazive. Vom vedea ce se întâmplă atunci când vom aplica grundul. Continuă, te rog.

Alexie - Numai bună această pauză, cât să-mi reamintesc faptul că teoria trebuie asezonată cu practica. Rama mijlocie (18 piese) conţine armament, două Kar98K bine realizate însă vedetele sunt cele două Pzb 38, acestea sunt livrate cu încărcătoate suplimentare (de fixat pe laturile armei), cu mânere pentru transport dar şi cu două opţiuni pentru sprijinul biped (biped pliat sau biped poziţionat pentru sprijin).



Zeno - Iar mă bag ca musca-n lapte. Ce zici să adăugăm o curea cu catarame pentru Pzb 38 ? Am un set ABER de catarame care ne poate ajuta.

Alexie - De acord. Din ce vrei să faci cureaua ?

Zeno - Din hârtie sau mai vedem noi… zise chiorul…

Alexie – OK, continuăm: Rama mică conţine 10 piese necesare pentru reconstituirea a două cutii cu muniţie.



Deşi iniţial prezentarea “picture-in-picture” a acestui kit a fost derutantă, la final s-a dovedit a fi o investiţie bună. L-aş recomanda celor ce sunt la început de activitate tocmai pentru “dualismul” său : personaje statice/ personaje dinamice; echipaj pentru tanc / echipaj antitanc.



Zeno - Eu l-aş recomanda nu numai celor ce sunt la început ci şi celor mai experimentaţi. Acest “dualism”, de care vorbeşti oferă câteva opţiuni pentru folosirea kitului. După cum observi, deja avem o poveste: Cei doi soldaţi de la motorizate, într-o misiune de recunoaştere, iau contact cu o unitate avansată de infanterie. Un scurt dialog are loc între ofiţerul de infanterie şi comandantul grupei motorizate de recunoaştere, privind situaţia din teren a inamicului. Acest kit mi-se pare foarte flexibil din punct de vedere al potenţialului în a descrie diferite situaţii de front.

Alexie - Pentru faptul că l-am recomandat atât celor experimentaţi cât şi începătorilor hai să continuăm cu asamblarea fiecarei figurine şi în acest fel vom verifica, până la capăt, potenţialul acestui kit.

Zeno - Toate fotografiile sunt făcute cu figurinele având aplicat un strat de grund gri, pentru a scoate în evidenţă zonele unde trebuie aplicat putty.
Începem cu:

Comandant de tanc
Asamblare uşoară şi bavuri minime. Tocul pistolului nu este turnat cum trebuie (nu are volum suficient) aşa că va trebui sa umplu cu putty pentru a obţine impresia că tocul pistolului face corp comun cu corpul ofiţerului. Asamblarea binoclului în mâna stângă este de tip snap-in; uniforma este foarte bine detaliată iar elementele faciale sunt extrem de realiste. Asamblarea nu este chiar perfectă, astfel am constatat faptul că îmbinarile braţelor apar spaţii. Din fericire aceste lufturi sunt minime şi astfel ajustarea cu putty este extrem de facilă. Ce zici de fisurile de racire de care vorbeai mai devreme?


Alexie – Da, aproape au disparut, cred că încă un strat subţire de grund va rezolva problema.

Zeno - Cureaua binoclului trebuie creată, mai exact spus, trebuie să reconstituim cele două segmente de curea care fac legătura dintre binoclu şi uniforma militarului (adică porţiunea “aeriană”). Cureaua fiind bine reprezentată doar pe porţiunea unde vine în contact cu uniforma. Asta se poate face folosind hârtie sau bandă de izolant electric la care, în prealabil, îi îndepărtăm lipiciul cu diluant.

Alexie - Această treabă pare destul de anevoiosă, mai ales că trebuie facută cu binoclul în poziţie. Ceea ce nu îţi lasă prea mult spaţiu de manevră. Nu-i aşa?

Zeno - Anevoios dar posibil. Când mă gândesc că ai recomandat kitul şi pentru începatori… Dar, poate, chiar ăsta este farmecul. Să avem probleme greu de rezolvat.
Recomand ca mâna stângă şi binoclul să fie vopsite înainte de asamblare, în caz contrar va fi o problema de acces pentru a vopsi acel segment de uniformă.

Tanchist
Asamblare uşoară şi bavuri minime. Aceiaşi problemă apărută la îmbinarile mainilor, spatii libere ce trebuie ajustate cu putty.
Poziţionarea cu mâinile în şold ne forţează să găsim o soluţie optimă în vederea vopsirii ulterioare. Eu recomand ataşarea acestora după vopsire, preferând să retuşez la nivelul umerilor decât la nivelul degetelor.


Alexie - Zeno, este rândul meu să-ţi întrerup şirul gândurilor, ce părere ai avea să simplificăm procedura şi să-l facem predându-se ?

Zeno – Scurtătura oferită de tine este perfectă… însă numai la nivel teoretic. Eu prefer aia cu “drumul scurt este drumul cunoscut”, prin repoziţionarea braţelor ajungem la situaţia, destul de delicată, de a sculpta faldurile uniformei spre a oferii o postură cât mai realistă. Dar chiar şi atunci poziţionarea ar fi destul de forţată. Şi mai am un argument prin care să-ţi tai elanul, este vorba de adevărul istoric. În plin avânt al Blitzkrieg era cam greu să apară un neamţ în poziţia sugerată de tine.

Alexie - ……

Zeno – Să înţeleg că te-ai predat tu ? Atunci să revenim la cel cu silueta de amforă:
Ochelarii de protecţie (B8) se vor vopsi separat urmând să fie fixaţi la final. Poziţionarea prematură la nivelul pieptului ar îngreuna vopsirea uniformei pe zona respectivă.
Casca trebuie completată cu o curea. Recomand ca acestă curea să fie reprezentată din două bucăţi care să atârne de-o parte şi alta a feţei.

Ofiţer de infanterie
Bavuri minime şi în general o asamblare uşoară, ceva probleme am întâmpinat cu fixarea porthartului şi a grenadei fixate pe centură.
Porthartul trebuie pilit semirotund, pe interior, pentru a se mula pe uniforma din dreptul şoldului drept. În acelaşi timp buzunarul inferior drept al tunicii trebuie eliminat parţial prin pilire. Această manoperă venind tot în asigurarea unui contact natural între porthart şi uniforma ofiţerului.
În cazul grenadei lucrurile stau în felul următor: Din injectare figurina are prevăzut un spaţiu pentru fixarea grenadei. Cei familiarizaţi cu figurinele Dragon cunosc soluţia “ingenioasă” ce constă din îngroşarea excesivă a centurii în zona vizată şi crearea unor falduri în uniformă aşa încât grenada să se integreze perfect..dar asta doar la nivel teoretic. În scop pur didactic am hotărât să merg pe varianta sugerată de producător. Am tăiat coada grenadei oblic şi am asamblat-o în locul prevăzut. În zona în care coada iese de sub centura am pilit vestonul în aşa fel încât să dea efectul necesar. Am îndepărtat excesul de material de la nivelul cozii grenadei (porţiunea ascunsă de centură) şi am lipit restul aşa încît să fie reconstituită la cingătoarea teutonului. Metoda are dezavantajul că aliniamentul dintre partea care intră şi segmentul care iese de sub centură este greu de obţinut.



Recomand ca această problema sa fie abordată dintr-un alt unghi:
- zona din centură care acoperă grenada trebuie îndepărtată;
- trebuie ajustată tunica în zona de contact pentru a asigura integrarea grenadei în mod realist;
- se lipeşte grenada întreagă, aşa cum este livrată pe culee;
- la final se completază centura prin adăugare de putty.
În felul acesta se obţine o poziţionare realistă a grenadei.
Şi la această figurină apare problema la îmbinarile mâinilor.
Partea stângă a feţei are o problemă provenită cel mai probabil din matriţă. Astfel cureaua caştii pe obrazul drept este foarte bine reprezentată, însă pe obrazul stâng aceasta are o definiţie parţială. Marginea curelei, dinspre ureche, nu este bine individualizată, ea contopindu-se cu tenul figurinei. Evident că modelistul va găsi o rezolvare avantajoasă a aceastei probleme.
Ştii, Alexie, când vine vorba de a alege o soluţie avantajoasă, în cazul meu, se aplică una din legile lui Murphy. Oricât de avantajoasă mi-se pare varianta aleasă, ea se dovedeşte la final, cea mai dezastruoasă…

Alexie – De aceea eu merg pe alt murphysm “Întotdeauna există o cale mai uşoară”, astfel aş alege un cap din cutia cu surplusuri.
Zeno – Adevărat că aşa-i mult mai comod, dar fiind vorba de un kit review este obligatoriu să folosim doar piesele originale.

Infanterist cu Pzb 38
Bavuri minime şi în general o asamblare uşoară. Pzb 38 se asamblează dimpreună cu braţul drept pentru a obţine poziţionarea corectă. Închizatorul armei este prezentat deschis, făcând fixarea armei de braţul drept o operaţiune destul de delicată. Arma este asamblată cu bipodul pliat pe armă dar kitul oferă şi posibilitatea de a opta pentru un bipod deschis. În ambele cazuri figurina trebuie reprezentată, într-o vignetă sau dioramă, cu ţeava armei sprijinindu-se pe un suport. Deoarece infateristul este prezentat încărcând arma, pentru tentă de realism, teava este obligatoriu să fie sprijinită.

Alexie – Fie că este vorba de avansaţi sau începători, nu trebuie omisă găurirea ţevii.

Zeno – La un aşa calibru, cu un ac de seringă, treaba este ca şi făcută. Aşa cum am stabilit, am adăugat o curea armei, acest accesoriu indispensabil lipsind din inventarul kitului.


În cazul asamblării complete a acestei figurine, la vopsire au să apară oarece probleme de accesibilitate. Pentru a evita pe cât posibil acest disconfort, recomand ca pictarea feţei să se facă pe capul neasamblat. Casca să se adauge dupa pictarea feţei şi abia la final asamblul casca-cap să fie fixat pe figurină. Totodată recomand ca braţul drept să fie fixat după vopsirea vestonului.
Aşa cum ne-am obişnuit o să utilizăm puţin putty pentru a obţine o bună afrontare a braţelor pe corp. Ca şi în cazul “Ofiţerului de infanterie” cureluşa ce traversează obrazul stâng este slab individualizată, acest lucru impunând intervenţia noastră.

Infanterist cu grenade
Şi în cazul ultimului personaj vorbim de bavuri minime şi, în general, o asamblare uşoară.
Deoarece infanteristul este prezentat cu o serie de echipamente auxiliare, se recomandă o serie de ajustari dimensionale. Cele două cartuşiere (8), aproape că nu se mai văd datorită celorlalte accesorii. În funcţie de poziţia sacilor de grenade (E8), cele două cartuşiere trebuie pilite după asamblare şi uscare. Înainte de fixarea braţelor şi sacii de grenade trebuie să suporte un tratament similar . Această ajustare este critică, în cazul în care se face incorect, aparând probleme majore la asamblarea braţelor. Dacă această etapă este bine gestionată, fixarea bratelor nu va întâmpina nici un fel de inconveniente.


Doar neîndemânarea modelistului care a executat figurina din fotografie a făcut ca braţul drept să necesite puţin putty.
Pictarea nu prezintă probleme majore de accesibilitate însă se poate lua în considerare asamblarea braţului stâng după vopsirea tunicii şi a accesoriilor de pe partea stângă a figurinei.
Cazul “Dispariţia, enervantă, a cureluşei de fixare a căştii” este prezent şi la acest nivel.
Cele doua cutii cu muniţie sunt livrate pe o culee separată şi nu prezintă probleme de asamblare sau pictare.
Iată o fotografie de grup a celor cinci figurine. Se poate recunoaste potentialul acestui grup de figurine în a creea diferite vignette şi diorame.



Ce părere ai Alexie?

Alexie - Un kit cu câteva probleme pe care le-am identificat, dar nici una dintre ele un show-stopper. Ai avut dreptate, kitul are foarte mult potenţial. Îl recomand pentru toţi modelişti avansaţi sau începători care doresc să creeze o dioramă, sau mai multe, despre încă foarte popularul subiect WW2. Mai mult, figurinele luate individual pot fi utilizate în mod singular având posturi variate şi expresive chiar dacă unele dintre ele sunt statice.

Zeno - Am ajuns la sfârşitul acestui workshop. A fost o reală plăcere să lucrez cu tine. Distanţa asta uriaşă care ne desparte nu a fost deloc un impediment. Sper că cititorii acestui articol vor găsi informaţii utile.

Alexie – Plăcerea este reciprocă, cu atât mai mult cu cât la acestă “combinaţie” eu am fost cel cu mapa.

Zeno – Dacă pui problema aşa, atunci îţi propun să treci “la sapă” pentru etapa următoare, vopsirea figurinelor.

Alexie – Ha! Ha! Ha! Propun să păstrăm un minim de profesionalism, aşa că mai bine nu.
Articol colectiv (Zeno Mladin şi Lucian Miloşan) apărut în TMr3


Şi chiar aşa s-a şi întâmplat:


Pentru "interceptarea" corespondenţei privind vopsirea adresa oficiului poştal este viewtopic.php?f=8&t=575..dar trebuie să fii logat.

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Return to Kit Review

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron