Panzermeyer, LSSAH Division (Mariupol 1941)

Impresii despre kituri

Panzermeyer, LSSAH Division (Mariupol 1941)

Postby alexie » Sun May 19, 2013 8:18 pm

Kit review


În faza iniţială, Operaţiunea Barbarosa decurge conform previziunilor iar trupele sovietice se retrag în faţa tăvălugului german. Pe 7 octombrie 1941, în apropierea oraşului Mariupol, importante componente al Armatei Roşii sunt încercuite şi anihilate. Grupul de recunoaştere al Brigazii mecanizate LSSAH, aflată sub conducerea ofiţerului SS Kurt Meyer, avansează ajungând până în suburbiile oraşului. În ciuda inferiorităţii numerice Meyer decide să valorifice avantajul elementului surpriză şi atacă coloanele ruseşti repliate în oraşul Mariupol............

Kit – Panzermeyer, LSSAH Division (Mariupol 1941)
Scara- 1/35
Firma- Dragon models
Cod- 6116
Serie- ’39-‘45
Număr piese- 85 (64 + 21)

Cutia este una clasică pentru Dragon, cu deschidere laterală ( 26x16,5 cm; h 4cm) şi sigilată în folie fină de polietilenă. Pe faţa superioară, ilustraţie semnată Volstad 99, din care ne facem o idee despre conţinutul kitului. Pe verso schema de vopsire şi asamblare pentru fiecare personaj (A-D), vedere faţă/spate pentru fiecare poziţie. Codurile de vopsea sunt pentru Hobby Colour, Mr. Colour şi Italeri. Manşeta ne prezintă câteva elemente de echipament: două tipuri de ochelari de protecţie, hanorac M40 camuflaj smock şi mantaua de motociclist.



Ilustraţia ne prezintă patru personaje într-un peisaj urban, Waffen SS în echipamente oarecum diferite, membri ai diviziei de elită LSSAH, ce privesc în zare punând la punct detalii tactice. Fundalul este monopolizat de două vehicule militare (Un StuG III – plan apropiat, respectiv un Panzer I – plan secundar) cu echipajul în aşteptare. De după colţul unei clădiri se întrezăreşte fumul şi flăcările unui incendiu, semn că „fotografia” este făcută la scurt timp după ocuparea şi asigurarea zonei de către trupele germane. De altfel ştim, conform denumirii kitului, că este vorba de oraşul Mariupol, intrat sub ocupaţie germană din 08.10.1941 până în 10.09.1943.
Revenind la cei patru combatanţi, observăm imediat personajul principal. Este vorba despre nimeni altul decât Kurt Meyer alias Panzermeyer, faimos ofiţer german aflat în plină ascensiune ierarhică, la data respectivă fiind SS-Sturmbannfurer (Maior), aşa cum putem deduce din datele biografice şi din însemnele stilizate de Ronald Volstad (epoleţii şi petliţele).
Maiorul (C) cu mâna stângă ţine, în cumpănire, o carabină Mauser 98k în timp ce cu mâna dreaptă, ridicată la nivelul umărului, gesticulează în timp ce oferă indicaţii subalternilor. Cascheta îi este lăsată pe ceafă, pe banderola neagră fiind vizibilă celebra insignă Cap-de-mort, el este echipat cu o manta de motociclist. Kradmantel este special creată pentru motociclişti, datorită stratului de cauciuc oferind protecţie contra ploii, a vântului şi a prafului, mantaua care se încheie în partea dreaptă printr-un şir de nasturi. Este vizibil gulerul de postav şi cei doi nasturi de la nivelul fiecărei manşete. Totodată observăm şi perechea de nasturi pe poalele mantalei, aceşti butoni sunt utili dacă motociclistul decide să strângă poalele mantalei în jurul picioarelor. Mantaua fiind descheiată, prin despicătură se observă Crucea de Cavaler a Crucii de Fier (decoraţie dobândită în Campania din Grecia -18.05.1941), petliţa cu cei patru bumbi de argint şi paftaua. Pe după gât poartă o eşarfă albă şi cureaua unui binoclu ce-i atârnă pe piept.
Cel de-al doilea personaj (D), situat în stânga maiorului, este înveşmântat cu o manta de motociclist şi încins cu o centură ce prezintă clasicele port-încărcătoare de Mauser, de o parte şi de alta a paftalei. Mâinile ţin ferm un K-98k iar capul îi este protejat de o cască cu husă de camuflaj, peste cască acesta îşi poartă ochelarii de pilotaj.
În partea dreaptă a ofiţerului, în proximitate, este situate un al treilea personaj (B) care ţine, cu mâna dreaptă, carabina Mauser cu ţeava îndreptată către caldarâm. Mâna stângă, întinsă pe lângă corp, strânge mânerul unei grenade ciocan. Militarul este echipat cu un hanorac în culori de camuflaj, mânecile bufante sunt strânse cu un elastic în proximitatea manşetei care apare încreţită. Din acelaşi model de camuflaj este şi husa ce acoperă casca. La gât se observă ochelarii de protecţie, cureaua şi protecţia unui binoclu, binoclu ce i-se sprijină pe piept, însă se poate observa şi o eşarfă de albastru-turcoaz. Pe partea dreaptă a pieptului se observă trusa antichimică fixată pe cureaua măştii de gaze, în dreptul şoldului stâng se întrevede tocul unui pistol iar port-încărcătoarele din partea dreaptă sunt ascunse de trusa de semnalizare a cărei curea este petrecută peste umărul stâng. În partea din spate se observă bidonul de apă şi un fragment din recipientul pentru masca de gaze.
Ultimul personaj (A), situat în partea dreaptă a box-artului, este îmbrăcat cu un hanorac de camuflaj, cu mâneci bufante şi destul de scurt aşa încât rămân vizibile poalele vestonului. Gâtul protejat de o eşarfă îndesată pe sub gulerul vestonului, veston încheiat regulamentar (până la ultima copcă) pe care se observă petliţele negre. Mâinile susţin un Schmeisser, la gât îi atârnă cutia cu masca de gaze pe care este roluită trusa antichimică. Două port-încărcătoare de MP 40 fixate de centură, o grenadă ciocan fixată la carâmbul cizmei drepte şi casca îmbrăcată în husă, cu ochelarii fixaţi pe ea. Şi cam atât consider că este demn de remarcat înainte de a trece la deschiderea cutiei.

Inventarul kitului cuprinde trei rame din plastic gri, rama mare sigilată individual într-un plic din polietilenă şi cele două mici rame sigilate împreună într-o folie din acelaşi material.



Rama mare, 25/15 cm., conţine 64 de piese, necesare pentru asamblarea celor patru personaje dar şi echiparea acestora cu diferite accesorii (trei saci de pâine, două baionete, trei bidoane de apă, două grenade tip ciocan, o trusă antichimică, trei perechi de ochelari, trei căşti cu husele realist stilizate, o caschetă, o geantă cu rachete de semnalizare, două binocluri, două cutii cu măşti de gaze, două port-încărcătoare de MP 40 şi trei port-încărcătoare de Mauser). Figurinele se asamblează din cele şase piese clasice (cap, trunchi, mâini şi picioare), suplimentarea de piese fiind doar pentru cele două figurine echipate cu mantale. Astfel pentru fiecare dintre ele sunt prevăzute câte patru piese din care se recompun poalele mantalei. Pentru o asamblare mai facilă aceste piese prezintă câte un pin pe faţa internă, pini cărora le corespunde câte un locaş pe piesa suport respectiv pe membrele inferioare.



Detalierea pieselor surprinde plăcut iar prezenţa bavurilor se încadrează în parametri normali. În ciuda faptului că este un kit destul de vechi, asamblarea pieselor decurge fără probleme majore şi astfel obţinem o replică aidoma grupului din box-art. Singura problem apare la asamblarea figurinei A, mai precis la grenada din carâmbul cizmei. Piesa A6 prezintă o amprentare, grenada ciocan (A9), după scurtarea mânerului, ar trebui să se fixeze perfect în acel locaş..evident că nu este aşa de simplu. Dar cu toţii am trecut prin încercări mult mai grele aşa încât propun să trecem cu vederea acest inconvenient banal şi să admirăm fineţea cu care sunt reproduce husele căştilor, insigna cap-de-mort sau şiretul hanoracului.



Înainte de a trece mai departe merită să zăbovim puţin asupra piesei C2, pentru pretenţiile actuale Crucea de Fier pare destul de chinuită însă detalierea ornamentelor de pe epoleţi, detalierea petliţelor şi oferirea unei piese suplimentare (C9) pentru a conferi volum şi realism eşarfei a justificat acest mic popas.
Ramele mici, 11/3,5 cm., conţin armament. Aşa cum ne-am obişnuit , arsenalul nu este unul realizat special pentru acest kit ci reprezintă “o donaţie” de la kiturile cu dare de mână. Culmea este, cel puţin pentru mine, că Panzermeyer, LSSAH Division (Mariupol 1941) cod 6116 mi-a mai trecut prin mâini cu mulţi ani în urmă iar armamentul oferit era identic: rama 1 – cod 6036, respectiv rama 2 – cod 6045.

Rama 1 cu două pistoale mitralieră Schmeisser, două paturi rabatabile, o carabină Mauser 98 K (Karabiner 98 Kurz abreviat Kar 98 K sau K98 k, armă cu repetiţie, de tipul bolt action, bazată pe sistemul Mauser98. Arma foloseşte muniţia de 7.92 , calibru cunoscut şi sub numele de 8mm Mauser. Lungime totală de 111 cm şi o greutatea totală 3,9kg) , un pistol de semnalizare, o puşcă mitralieră MG42 cu cinci încărcătoare tip tambur şi crăcan de sprijin (unul în varianta deschisă şi un altul pliat).

Rama 2 cu o carabină Kar 98 cu lunetă, două carabine Gew 33/40 ( calibru 7,92 x 57mm, la origine armă cehească dar modificată de armata germană, conţine componente interschimbabile cu K98k), o mitralieră MG 34 (Maschinengewehr 34, avea răcire cu aer şi folosea cartuşul 7.92x57mm Mauser. A fost printre primele mitraliere de uz general, fiind proiectată pentru a fi folosită atât pentru sprijinul uşor, cât şi pentru cel mediu. Când era folosită ca o puşcă mitralieră, MG 34 era dotată cu un crăcan şi era alimentată dintr-un încărcător de tip tambur cu o capacitate de 50 de gloanțe. Când era folosită ca o mitralieră medie, era echipată cu un tripod şi era alimentată doar cu benzi de cartuşe. În practică însă, infanteriştii germani foloseau crăcanul şi benzile de cartuşe,
Benzile aveau de obicei 50 de gloanţe, însă puteau fi îmbinate între ele pentru a executa foc susţinut. Eficienţa acestei arme venea şi din faptul că erau necesare câteva secunde pentru a schimba ţeava înroşită de tir cu o ţeavă nouă.), bipedul în două variante: închis şi deschis, o bandă cu muniţie şi două suporturi (variante închis/deschis).



Bile Negre
Mică scăpare în inventarul accesoriilor, adică oferirea a doar un port-încărcător pentru figurina B, pe principiul că oricum al doilea ar fi fost mascat de geantă (B9). Asta ca titlu informativ că un machetist cu ştaif are un stoc serios de accesorii („cutia cu maimuţe”).
Bavurile prezente dar în limite acceptabile.
Apariţia pe piaţă a variantei Gen2 Panzermeyer, LSSAH Division (Mariupol 1941) cod.6407



Bile Albe
Subiectul deosebit şi grija pentru detalii care face să intrăm în posesia unui Kurt Meyer plauzibil.
Piesele se îmbină fără probleme, poziţiile nu sunt forţate iar abundenţa de pliuri şi cute poate fi un bun aliat pentru un machetist talentat.
Mantalele, căştile cu huse – piese rare în kiturile 1/35
Surplusul de armament ;)
Apariţia pe piaţă a variantei Gen2 Panzermeyer, LSSAH Division (Mariupol 1941) cod.6407...consider că este justificat să pledeze şi la secţiune Pro, adică este un kit valoros care a meritat acest update.

În concluzie este un kit care merită să fie achiziţionat, am avut ocazia să lucrez cu el şi l-am exploatat la maxim.
Figurina C folosită în „Operaţiunea Walkyria” – 27.01.2005
Bust figurina A folosit în „Km.0” – 20.06. 2005
Carabina Kar 98 cu lunetă – “Matinee” – 14.10.2005
Figurina B folosită în “Nastratin Hogea” – 07.03.2006
Figurina D folosită în „Marea Evadare” – 16.03.2006
Ochelari de protecţie – „Geologul” – 23.01.2008
Pistolul de semnalizare în „Ohne Ausgang ?” – 17.02.2008

Pentru cazul de faţă am avut opţiunea de a alege între 6116 şi 6407 dar m-am decis asupra variantei clasice, alegerea nu a fost făcută din considerente sentimentale sau din dorinţa de a sabota noua generaţie ci datorită faptului că nu am vrut să trişez. Dacă aveţi curiozitatea de a urma linkul poate o să-mi înţelegeţi decizia.

Este destul de posibil să aflaţi, la un moment dat, că am achiziţionat şi produsul Gen2 (nu atât pentru a verifica plicul cu armament ;) , cât pentru mitraliera Maxim...deşi eu m-aş fi gândit la un Zundapp „ca momeală”).

Kurt Adolf Wilhelm Meyer - Panzermeyer
viewtopic.php?f=47&t=632

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Return to Kit Review

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron