Ultima grenada a caporalului Musat(figurina, 1:35)

Aici isi au locul lucrarile ce contin subiecte legate de Primul Razboi Mondial, mai putin cele legate de Armata romana sau Aviatia romana.

Ultima grenada a caporalului Musat(figurina, 1:35)

Postby Stefan Laurentiu Gabriel » Thu Oct 30, 2014 2:24 am

Image
Foto- locatia>>> Braila



Glasul caporalului grenadier Musat
"Grenade,baieti,dati grenade!"



Cu aceasta ocazie va aduc aminte de un mare erou al Primului Razboi Mondial,infatisat pe o serie de monumente din tara,unul dintre ele aflandu-se chiar in fata garii Busteni.Pe un soclu cu marmura alba se afla statuia din bronz a unui ostas cu mana amputata,dar care tine cu dreapta o grenada,ca si cand s-ar fi pregatit sa o azvarle in randurile inamice.
Image
Astfel este infatisat caporalul Constantin Musat, cu doar cateva momente inainte de a muri,o imagine elocventa pentru sacrificiile facute de acest neam pentru apararea pamantului romanesc,dar si pentru dobandirea unitatii sale in timpul Primului Razboi Mondial.
Image
Mausoleul Eroilor 1916-1919 detaliu pictural al cupolei



Un erou printre eroi



Daruirea ostasilor romani dovedita de-a lungul acelor ani turbulenti a ramas intiparita in aceasta unica si inaltatoare imagine ce reflecta un dramatism infiorator. Cu mai mult de trei sferturi de tara cotropita,armata romana a avut ultima rezistenta in timpul luptelor din asa-numitul "triunghi de foc".
Image
Maunsoleul Eroilor 1916-1919 Ansamblul cupolei

Din aceasta cauza,bataliile de la Marasti,Marasesti si Oituz pot fi considerate punctul de cotitura,un miracol ce s-a infaptuit datorita vointei de fier a acelor romani ce au inclestat cu darzenie glia stramoseasca si au refuzat a-i da drumul.
Image
Mausoreul Eroilor 1916-1919




Luptele din timpul campaniei din 1916



Printre acestia s-a numarat si Constantin Musat.Izbucnirea Primului Razboi Mondial l-a surprins incadrat in Regimentul 2 Graniceri,detasat pe culmile Muntelui Susai.Intrarea tarii in razboi,in 1916,l-a purtat dincolo de granita,participand in luptele pentru eliberarea Brasovului.
Image
Image

Odata cu infrangerile suferite de armata romana,il putem intalni in confruntarile de-a lungul defileului Oltului,iar apoi regimentul din care face parte se retrage in Muntii Vrancei.
Image
Image
In bataliile date in Rapa Rosie,acesta este ranit de mai multe ori,dar refuza sa fie scos de pe campul de lupta.Intr-unul din atacuri o schija ii strapunge bratul stang.



Inca un cuvant de spus

Este operat de urgenta, dar severitatea ranii face amputarea mainii.Dupa o perioada de recuperare la Iasi,apare in fata comisiei medicale.Desi pentru oricare alt soldat pierderea unui membru ar fi insemnat indiscutabil lasarea la vatra,Constantin Musat a insistat sa ii fie permis sa isi serveasca in contiunare tara in rolul de GRENADIER.
Image

Nezdruncinat in dorinta sa , in ciuda foptului ca tocmai suferise o trauma grava,este aruncat din nou in valtoarea razboiului.Este citat prin inalt ordin de zi si avansat la gradul de caporal.
Image


Inca de pe atunci devenise o legenda printre ceilalti ostasi dar si un exemplu.Nefiindu-i in putinta a trage cu arma,acesta arunca grenade cu bratul drept,spre admiratia camarazilor sai care isi reanoiau eforturile vazandu-l pe acesta cum lupta in primele randuri.
Image


Moartea glorioasa a caporalului Musat

Cu un picior infipt ferm in pamant,cerand sa i se dea grenade,asa isi gaseste obstescul sfarsit,in timpul confruntarilor de la Oituz, in 14 august 1917.




Image


A murit in timpul apararii dealului Cosna(cota 789),intr-una din cele mai brutale inclestari ce s-au dat in timpul razboiului,mii de ostasi romani dandu-si viata pentru aceasta culme.
Image



Amintiri ale celor ce lau urmat

Jertfa sa nu a ramas fara ecou.In 1923,ostasii Regimenrului 2 Graniceri au ridicat o cruce pe locul unde caporalul Musat si-a pierdut viata.
Image
Crucea ridicata de fostii camarazi a fost apoi mutata, in 1977,langa Monumentul Eroilor de pe dealul Magura, inchinat celor 14.000 de ostasi morti in timpul Bataliei de la Oituz. Pe amplasamentul vechii cruci a fost ridicata o alta asemanatoare.
O contributie importanta a avut-o si scluptorul Ion Dimitriu-Barlad,acesta fiind insarcinat cu realizarea a trei statui apartinand eroului,aceste monumente lund numele toate numele de "Ultima grenada a caporalului Musat".
Image
Image

Una dintre ele se afla la Barlad, una la Braila si ultima la Busteni.Referitor la cea din urma,este de remarcat ca la dezvelirea acesteia,pe data de 9 septembrie 1928,a luat parte si Regina Maria,venita pentru a omagia memoria Caporalului.


Bibliografie: sursa frontpress.ro



Image
Fotografie realizata in anul 1929,reprezinta somitati locale si judetene cu ocazia de 10 mai la monumentul Caporalului.



Image
Fotografie realizata in 1934 reprezentand Monumentul "Ultima grenada a Caporalului Musat".



Image
Inainte de "reabilitarea amplasamentului" care inconjoara soclul statuii...



Image
Dupa "reabilitarea amplasamentului" ,refacut pentru a respecta planul initial.





:hi:

Wende dein Gesicht der Sonne zu,und du lasst die Schatten hinter dir.
User avatar
Stefan Laurentiu Gabriel
Imaginifer
 
Posts: 159
Joined: Mon Jul 22, 2013 10:52 am
Location: Bucuresti

Re: Ultima grenada a caporalului Musat(figurina, 1:35)

Postby alexie » Thu Oct 30, 2014 9:03 am

O inițiativă lăudabilă, o idee ce face posibilă postarea dublă, lucrarea pretandu -se și pentru SIS Armata Română .
Nu am înțeles dacă intenționezi să realizezi omul sau monumentul, ambele variante fiind câștigătoare. Acuma cu privire la dramatismul situației, personal îmi permit să păstrez lacrimile pentru alte ocazii. Faptul că respectivul trebuia alimentat cu grenade mă duce cu gândul la faptul că cel puțin un alt soldat român era "scos din luptă " sau măcar Caporalul Musat era un personaj sâcâitor. La examen există un astfel de personaj enervant : Da și mie să copiez! Da ba și mie!
Faptul că tatăl meu, la 16 ani a rămas cu handicap locomotor de la un depozit de munții ww2, iar din 1999 a avut ambele picioare amputate și cu toate astea "a mers" zilnic la muncă, a fost domnul doctor până în ultima zi și a refuzat să beneficieze de "ajutorul " statului.......consider că mă îndreptățeste să fiu refractar la "eroismul romantios " al Caporalului.
Aștept cu maxim interes desfășurarea acestui proiect provocator,
Felicitări :hi:

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Re: Ultima grenada a caporalului Musat(figurina, 1:35)

Postby Nicu Mihai » Thu Oct 30, 2014 5:58 pm

Larenţiu, toată stima pentru proiect, subiectul este deosebit pentru mine! Într-un fel, va trebui să mă reorientez căci aveam ceva similar în plan, pornind de la una dintre ultimele apariţii Tartar Miniatures:
http://www.elgrecominiatures.co.uk/contents/en-uk/p4297_Grenadier_Russian_Army_Tartar.html
Dar am destule variante la îndemână.
Alexie, când ai asemenea modele în familie, realizezi ce "căcăcioşi" am ajuns astăzi.
Tot respectul!
User avatar
Nicu Mihai
Pilus prior
 
Posts: 738
Joined: Mon Jan 28, 2013 2:40 pm

Re: Ultima grenada a caporalului Musat(figurina, 1:35)

Postby Stefan Laurentiu Gabriel » Sat Nov 01, 2014 1:54 pm

Lucian,tot respectul ,toata admiratia batranului tau. :hi:

Nicu, mie mi-ar fi placut sa "lucrez" o figurina din acest set ( exemplu sold. care " arata,spune" ceva celorlalti doi,tinuta este in mare model WW1)nu am lucrat niciodata fig. marca dragon dar am inteles ca cele din generatia noua au detali foarte bune si ... cine stie,poate reusesti tu. :hi:


Image
Image

Acest set este foarte aproape de subiectul meu ,dar din pacate nu-l posed.

Image






Avand in dotare acest kit , in lipsa de altceva mai bun, cred ca voi folosi o figurina pentru "Grenadierul Musat",mai exact sold. care sprijina armament. greu.


Image
Image


Pozitia figurinei din acest kit(zvezda 3609) , de la care vreau sa incep lucrul,dar care necesita multe modificari ...


Image
Image
Image
Image

la care atasam ...


Image
Image
Image
Image


pentru bratul drept


Image

Este doar un inceput, rog: sfaturi,idei,pareri,sprijin...


Mult spor.

Wende dein Gesicht der Sonne zu,und du lasst die Schatten hinter dir.
User avatar
Stefan Laurentiu Gabriel
Imaginifer
 
Posts: 159
Joined: Mon Jul 22, 2013 10:52 am
Location: Bucuresti

Re: Ultima grenada a caporalului Musat(figurina, 1:35)

Postby Stefan Laurentiu Gabriel » Thu Nov 06, 2014 10:54 pm

La Muzeul Militar -in cladirea unde a avut loc Salonul de Modelism intr-un spatiu mai retras am gasit o replica fidela a statuii caporalului ,cred ca este din bronz cu o inaltime de aproxim.40cm. ,cu titlu si autor.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image



Pentru mai multe foto umariti link-ul
https://plus.google.com/photos/11520308 ... banner=pwa


Acum intradevar se vede clar la ce m-am inhamat ,sper sa reusesc ceva cat de cat apropiat ... :boast:

Wende dein Gesicht der Sonne zu,und du lasst die Schatten hinter dir.
User avatar
Stefan Laurentiu Gabriel
Imaginifer
 
Posts: 159
Joined: Mon Jul 22, 2013 10:52 am
Location: Bucuresti

Re: Ultima grenada a caporalului Musat(figurina, 1:35)

Postby Nicu Mihai » Sat Nov 08, 2014 10:49 am

Salve Gabi!

In primul rand, da-mi voie sa-ti urez un "La Multi Ani sanatosi si impliniti!", cu ocazia Sfintilor Arhangheli.
Uitandu-ma la figurina ta si la statuia adaugata, cred ca va fii important cum realizezi bratul drept. Tinand cont de cat este torsionat corpul figurinei tale, cred ca va trebui sa ai fie o mana dreapta intinsa vertical, jos (cam greu de realizat la figurina ta), fie una usor indoita, chiar usor pe o diagonala tot in jos. Ca si cum este pregatit de marea aruncare. Asta inseamna ca va mai trebui sa tai putin pe verticala zona de prindere de la umarul drept si sa ai un brat pe potriva (probabil ceva miliput de modelare zona intermediara se va impune).
Succes si sper sa depasesti cu bine etapa asta!
User avatar
Nicu Mihai
Pilus prior
 
Posts: 738
Joined: Mon Jan 28, 2013 2:40 pm

Re: Ultima grenada a caporalului Musat(figurina, 1:35)

Postby Stefan Laurentiu Gabriel » Sat Nov 15, 2014 7:07 am

Multumesc Nicu Mihai pentru urari :hi:
Este ceva de lucru la "caporal" avand in vedere diferenta de pozitionare a corpului figurinei zvezda si statueta .
Si avand doua copii fidele ale acestui set marca hornet "( fig. nr.1 si nr. 2 -aceasta postata mai sus), nu sunt inca hotarat pe care o voi folosi.
Image


Aceasta imi place mai mult, o problema este la casca ,adica va trebui sa elimin in prima faza cureaua care se afla pe coifura castii , dupa care atasarea alteia acolo unde trebuie,sa vedem...


Image
Image
Image



Ce vreau sa mai adaug este ca ,copiile au dimensiuni mai mari fata de cele originale,dar se potrivesc bine la fig. zvezda.
Exemplu:

Image

Sper curand sa postez ce am lucrat la fig.
Spor voua

Wende dein Gesicht der Sonne zu,und du lasst die Schatten hinter dir.
User avatar
Stefan Laurentiu Gabriel
Imaginifer
 
Posts: 159
Joined: Mon Jul 22, 2013 10:52 am
Location: Bucuresti

Re: Ultima grenada a caporalului Musat(figurina, 1:35)

Postby Stefan Laurentiu Gabriel » Wed Nov 19, 2014 2:11 am

Salutare,domnilor
Si ce am lucrat la aceasta figurina.
Dupa ce am "macelarit" figurina zvezda ,am inceput "reasamblarea acesteia dupa "proiectul" statuii de la muzeu, folosind la "kituire" milliput.
Arata cum arata, dar este un inceput ,pana la finalizare este cale lunga ...
Pozitionarea pe postament la final ar trebui sa fie usor inclinata pe piciorul de sprijin si catre partea varfului piciorului stang.
Gatul figurinei va trebui modificat ,capul hornet este pozitionat orientativ.



Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image



Si un link cum sa ii spun, a da "file de istorie" pentru foto. numerotate de la 1 la 6.
http://old.timisoarastiri.ro/istorie/is ... lizat.html


Dupa o perioada mai grea (serviciu) intram intr-un concediu de odihna ,pe care il voi petrece la parinti in provincie ,revenind in Bucuresti dupa ziua nationala ,cu aceasta ocazie cam devreme ,totusi va urez tuturor multa sanatate ,mult spor si la multi ani. :acordeon: :drinks: :hi:

Wende dein Gesicht der Sonne zu,und du lasst die Schatten hinter dir.
User avatar
Stefan Laurentiu Gabriel
Imaginifer
 
Posts: 159
Joined: Mon Jul 22, 2013 10:52 am
Location: Bucuresti

Re: Ultima grenada a caporalului Musat(figurina, 1:35)

Postby alexie » Wed Nov 19, 2014 9:04 am

Este remarcabilă repozitionarea, măcar Nicu a avut răbdare să analizeze, eu mi - am zis că este imposibilil și am trecut mai departe. Chiar și nefinisata, figurina își etalează (acum) potențialul.
Felicitari și odihnă activă plăcută! :hi:

Image
„Orice intrus va fi tratat cu o răceală demnă. Astfel încât să înțeleagă și cel mai nesimțit că prezența lui este inoportună.”
Directorul Dumitru – Operațiunea Monstrul

"Sunt unii oameni care-şi închipuie ca un ucigaş trebuie să fie mereu şi în toate împrejurările numai ucigaş. În realitate e de ajuns dacă e numai din când în când criminal - şi numai o mică latură a fiinţei sale..."
E.M.Remarque

https://alexiehobby.blogspot.com/
https://hobbyban.blogspot.com/
User avatar
alexie
Imperator
 
Posts: 2540
Joined: Thu Jan 10, 2013 11:01 pm
Location: Constanța - Romania
Prenume si nume: Lucian Milosan

Re: Ultima grenada a caporalului Musat(figurina, 1:35)

Postby Nicu Mihai » Wed Nov 19, 2014 1:44 pm

Laurentiu, imi place ca te misti metodic.
Desi ai de lucru, esti pe drumul cel bun. Probabil ca vei mai taia putin din gat, inca nu-mi dau seama dar probabil ca va trebui sa fii atent la armonizara partilor, sa nu lase impresia ca e compus din trei stiluri diferite.
Toata stima pentru ce faci.Spor in continuare!
User avatar
Nicu Mihai
Pilus prior
 
Posts: 738
Joined: Mon Jan 28, 2013 2:40 pm

Next

Return to SIS Primul Razboi Mondial

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron