|
Ce-am mai vazut, ce-am mai citit, ce-am mai auzit, ce-a mai aparut pe internet, informatii pe teme modelistice
by Buss » Thu Apr 25, 2013 10:08 pm
Salutare.
Am deschis acest thread pentru ca nu stiu cum sa folosesc vopseaua tamiya acrilica la pensula. Sa va zic cum am procedat pana acum si a cam iesit nimic.
Am amestecat cam 5-6 minute vopseaua cu un bat de inghetata. Apoi vreo 2-3 minute am agitat-o. Eu zic ca s-a omogenizat bine. Este de consistenta unui lapte mai gros dupa toate zgaltaelile. Apoi am luat cu o pipeta, am pus intr-un dop de sticla de plastic. Cu alta pipeta am pus tot atatea picaturi de alcool izopropilic (am citit ca asta ar fi bun in loc de diluantul tamiya). Si amestec bine-bine cu pensula. Dau pe macheta, la prima vedere se comporta exceptional. Dar dupa cateva minute cand incepe sa se usuce observ ca se vede prin vopsea, acoperire nici 50% cred. Zic ok, dau 3-4 straturi si iese ok. Cand dau cu pensula a doua oara a doua zi, banuiesc ca ar fi trebuit sa se usuce in mai mult de 24 ore, se ia si primul strat de vopsea pe pensula cand dau. Ma apuca niste nervi grozavi si aabndonez totu. Peste cateva zile incerc iar, cu diverse proportii de dilutie, alti diluanti, vreo 10 pensule dar exact acelasi rezultat.
As vrea daca se poate sa=mi spuneti unde gresesc?
We live in the era of smart phones and stupid people.
-

Buss
- Aquilifer
-
- Prenume si nume:
-
by Marhaba » Thu Apr 25, 2013 10:08 pm
N-am folosit niciodata Tamiya la pensula, doar la aerograf. Ceea ce pot sa-ti spun este ca Tamiya acrilica este destul de subtire si merge chiar si cu aerograful nediluata. Pentru mine este vopseaua perfecta pt aerograf. Pentru ca si al doilea strat contine mult diluant (alcool izopropilic) rezulta faptul ca ti-l dizolva si pe primul. Ar trebui sa incerci cu vopseaua nediluata. Ceea ce am folosit in schimb la pensula si merge perfect, este vopseaua Vallejo acrilica (nu Vallejo Air ca aia e pt aerograf) si foarte bine merge la pensula Revell acrilica (in cutiute patratoase). (Astea se dilueaza cu apa, dar pt vopsirea la pensula nu e necesar neaparat)
-

Marhaba
- Procurator
-
- Prenume si nume:
by Buss » Thu Apr 25, 2013 10:09 pm
Nu e nimeni care a folosit la pensula cu succes tipul asta de vopsea?
Alta chestie. Eu nu spal niciodata piesele inainte de vopsire si nici nu folosesc primer decat foarte rar (pe suprafete mari). Poate fi o cauza majora?
-

Buss
- Aquilifer
-
- Prenume si nume:
-
by Florin David » Thu Apr 25, 2013 10:09 pm
Eu am folosit Tamiya la pensula (nediluata) cu rezultate bune, insa doar pe portiuni mici, deci experienta mea este irelevanta. Cat despre primer, il gasesc foarte folositor, mai ales cand vopsesti la pensula. Primul strat de vopsea se distribuie mult mai uniform si adera mult mai bine. Pana iti iei aerograful, eu recomand tot acrilicele de la Vallejo.
-

Florin David
- Vexilifer
-
by Grigoras Zeno » Thu Apr 25, 2013 10:09 pm
Am folosit acrilice Tamiya la pensula (alta posibilitate de vopsire nu am... :huh: )
Totusi am avut o experienta neplacuta cu prima sticluta (german gray) si anume ca vopseaua se usca foarte greu (cam intr-o saptamana) si in plus era "patata". Proabil provenea dintr-un lot cu probleme deoarece nu am mai intampinat nicio problema cu alte sticlute. Cred ca ai acelasi ghinion.
Ultima macheta pe care am vopsit-o a fost Jeep Willys si chiar daca se usuca putin mai greu decat acrilicele de la Model Master sau Agama eu sunt foarte multumit. In comparatie cu tine eu amestec mai putin vopseaua; de obicei agit putin sticluta iar apoi dupa ce pun diluant amestec cu pensula. Eu dau de obicei cam 3 straturi de vopsea, primul fiind pe post de grund.
O folosesc nediluata doar pentru a retusa detalii (sau pentru zone foarte mici), in caz contrar zona vopsita are "dungi" datorita pensulei. :pinch:
-

Grigoras Zeno
- Imaginifer
-
by Buss » Thu Apr 25, 2013 10:10 pm
Ok, ideea e ca eu am incercat 3 culori din 8 care le-am comandat si toate se comporta cum am descris mai sus. Inainte sa le amestec, in sticluta se vede clar in partea de jos pigmentul vopselei iar sus cam un sfert din cantitatea totala un lichid transparent, banuiesc ca e liantul. Daca doar o agit un minut-doua, nu se amesteca definitiv liantul cu pigmentul (sper sa nu fi gresit termenii).
Speli piesele inainte? Folosesti vreun primer? Sau vreo tehnica anume inainte de vopsirea propriuzisa? Ce proportii de vopsea/diluant folosesti? Folosesti izopropilic sau diluantul tamiya?
Am de la Vallejo toate nuantele de Tamyia care le-am luat, dar pur si simplu ma intriga chestia asta si vreau sa-i dau de cap
-

Buss
- Aquilifer
-
- Prenume si nume:
-
by Marhaba » Thu Apr 25, 2013 10:10 pm
Este recomandat sa speli piesele inainte de vopsire si sa dai un strat de grund. Eu nici nu le spal si nici nu folosesc grund si n-am avut niciodata probleme. Dar folosesc aerograful nu pensula. Pentru pensula, asa cum spuneam , vopseaua nu trebuie sa fie prea fluida (diluata). Vopseaua "pseudoacrilica" Tamiya se dilueaza cu diluant Tamiya sau alcool izopropilic. Mai merge nitrodiluant. Apa sau alti diluanti pot sa-i altereze proprietatile. Parerea mea este sa te gindesti la un aerograf, iar acolo unde e nevoie de pensula sa folosesti acrilice Vallejo si Revell.
-

Marhaba
- Procurator
-
- Prenume si nume:
by Claudiu Murari » Thu Apr 25, 2013 10:11 pm
In general la diluat vopsele folosesc diluantul de la Revell COLOR MIX. Nu am avut probleme cu el la vopselele Tamiya dar trebuie diluate intr-o proportie foarte mica, atat cat sa nu fie vopseaua vascoasa.
-

Claudiu Murari
- Immunis
-
by Buss » Thu Apr 25, 2013 10:12 pm
Da, de la hobbyx. Pot sa intreb de ce?
-

Buss
- Aquilifer
-
- Prenume si nume:
-
Return to Informatii