Alegem o dinamica mare, sub lumina slaba si difuza a plafonierei fata va arata bine cu toate detaliile scoase in evidenta. Sub o iluminare mai puternica cu sursa la ora 12, fata va arata exagerata in privinta luminilor si umbrelor.
Cam astea sunt extremele. Dupa parerea mea, toate variantele intre aceste limite sunt valide si isi ating scopul in anumite conditii de iluminare. Cum alegem dinamica? Asta este alegerea celui care vopseste acea fata si intrun final, depinde de stilul fiecaruia.
Sunt unele situatii in care modelistul vrea sa creeze volum in zone unde fata nu are sculptata un volum. Zona este plata si nu va "prinde" lumina provenita de la sursa externa. Acest volum se poate obtine prin pictare. De exemplu este zona sprancenelor. Sub lumina folosita la fotografiere par a fi exagerate. In lumina difuza a plafonierei ele arata normal. Acum, daca ele par ezxagerate individual, trebuie sa privesti fata in ansamblu. Cum arata ele in contextul celorlalte zone iluminate puternic. Daca aspectul general este unitar atunci scopul este atins.
Trecand prin acest proces, fiecare modelist, intr-un final, isi va crea stilul sau propriu de exprimare si asta vine cu practica. Cu cat vopsesti mai mult. cu atat iti vei crea stilul propriu. O data creat, cu cat vopsesti mai mult cu atat te vei putea exprima in modul cum vrei tu. Adica, ce vezi cu "ochii mintii" sa poti transpune pe fata respectiva.
Sigur, subiectul este stufos si poate fi discutat la nesfarsit. Dupa parerea mea, concluzia o trage fiecare, dar nu in mod teoretic, ci practic si in acest proces fiecare modelist isi va forma stilul in asa fel incat sa se poata exprima mai bine.
Dupa parerea mea, este simplu... Vopseste si iar vopseste... toate celelalte vor veni ca o consecinta.